Uskrs, C

Uskrs, C

London, 21. travnja 2019.

Sretan i blagoslovljen Uskrs. Na Uskrs je važno vratiti se na izvore i podsjeti se što se dogodilo na Uskrs prije dvije tisuće godina. Uskrsu je prethodio Veliki petak, dan Isusove muke, boli i patnje. Veliki petak nosi poruku kako će Isus biti s nama u našim trpljenjima. Velika subota je dan kada je Isus položen u grob. To je dan čekanja, sumnji i pitanja. I mi znamo biti u tjeskobi, muci i teškim pitanjima. Isus Krist je i tada s nama. Kada je izgledalo da je Isus otpisan dolazi Uskrs. Isus je uskrsnuo. Pobijedio smrt. Samo je jedan jedini problem u životu. Smrt. Isus je svojim uskrsnućem riješio i taj problem. Samo i jedino Isus Krist ima ključeve vrata smrt.

Pozvani smo otvoriti se navještaju Isusova Uskrsnuća. Prihvaćanju Božje ljubavi. Ulasku u Božju pobjedu…

Na Petrovu propovijed i poziv na obraćenje dvije tisuće ljudi su se dali krstiti. Uz navještaj Uskrsa dolaze i riječi: Obrati se. Bogu se vrati. Isusovo uskrsnuće nas podsjeća da smo Božji miljenici i izabranici. Oni koji su sebi nose Isusovu pobjedu. Za to prihvatiti ne trebamo biti savršeni, ali trebamo otvoriti svoje srce Božjoj ljubavi, nježnosti i milosrđu, kao što je učinila Marija Magdalena koja je na Uskrsno jutro došla na Isusov grob. Nasljedovati nam je Ivana koji je prvi stigao na prazan grob, ali je ipak pričekao Petra. Početi nam je ljubiti, voljeti, poštivati jedni druge. Ljubav nije u oblacima. Ona je u našem svagdanu.

Oče Sveti Bože milosrđa budi blagoslovljen za Uskrs. Proslavu uskrsnuća Tvoga Sina Isusa. Proslavu života nad smrću, svjetla nad tamom.  Danas pred tebe stavljamo svoje Velike petke, svoje muke i patnje. Pred tebe donosimo svoje Velike subote, sumnje, strahove i pitanja. Donosimo ti svoje otvoreno srce kako bi Tvoj Sin Isus uskrsnuo u našem životu, kako bi se danas na Uskrs okupali u Tvojoj ljubavi, u Tvome svjetlu i Tvojoj radosti… Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)