Fra Ljubomir Šimunović, Vazmeno bdijenje, C

Fra Ljubomir Šimunović, Vazmeno bdijenje, C

London, 20. travnja 2019.

Velika je Subota. Prvi su kršćani cijelu noć slavili Vazmeno bdijenje. Vrhunac bdijenja bilo je primanje krštenja, krizme i pričesti. Bilo je to slavlje zajedništva. Bog nam u ovoj svetoj noći oduzima kameno srce a daruje srce od mesa. Bog ne krpi, ne kopira, niti prepravlja. Bog stvara. O tome govori Knjiga Postanka. Kao krunu stvaranja Bog je stvorio čovjeka kao muškarca i ženu. Na to se nastavilo drugo čitanje koje govori o Abrahamu, praocu naše vjere, koji se toliko zaljubio u Izaka da je zaboravio na Boga. Bog nije uzeo Izaka, ali je vratio Abrahama sebi. Treće čitanje je govorilo o noći izlaska iz Egipatskog ropstva. Noć je to Pashe koja se ponavlja svaki put kada se slavi.

Naša Pasha je Isus Krist. Isus je u Uskrsnoj noći iz smrti prešao u život. Uskrsna noć dolazi u pomoć svima koji trpe. To je noć koja je puna svjetla…

Pozvani smo sa ženama trčati na Isusov prazan grob. Petar je bio zbunjen nad Isusovim praznim grobom. Na Duhove neće biti zbunjen. Odvažno će propovijedati Isusovo Uskrsnuće. Navještaj pobjede života nad smrću. Blago nama ako smo spremni primiti navještaj Isusova uskrsnuća kao što su ga primile žene, prve svjedokinje.  (Fra Ljubomir Šimunović)