O nama

O nama

Pola stoljeća Hrvatska katolička misija (HKM) u Londonu pastoralno skrbi o Hrvatima u Ujedinjenoj Kraljevini. HKM London čuva i njeguje vezu s Domovinom, hrvatski jezik, kulturu, identitet i običaje.

Duboko smo svjesni činjenice kako se u suvremenome društvu vjernik svakodnevno suočava sa izazovima relativiziranja vrijednosti osjećajući zabrinutost i osamljenost u vlastitome otvorenom življenju vjere.

HKM London nastoji biti sigurna luka u kojoj naši vjernici mogu pronaći zajedništvo, Riječ Božju, ohrabrenje, oprost, prijateljstvo te duh življenja autentičnoga katoličanstva.

Život u tuđini nije lagan, čak ni onda kad nam je Ujedinjena Kraljevina postalo novi dom. Svakodnevno se trudimo da kroz osobne dodire budemo u vezi s onima koji su nam povjereni te posebice ohrabrujemo osjećaj zajedništva. Privilegij nam je što možemo biti prisutni u vašim životima od krštenja do ispraćaja u vječnost. Mnogima smo pomogli da nakon kraćeg ili dužeg vremena pristupe sakramentu braka. Mnogi su koje smo ohrabrili da pronađu put pomirenja s Bogom, bližnjima te samima sobom.

Kako život u naše vrijeme donosi mnoge kušnje, nastojimo trajnom dostupnošću i osobnom prisutnošću, pohodom, razgovorom, blagoslovom i ohrabrenjem podržavati naše obitelji i sve one koji se traže i nalaze u vjeri…

Hrvatska katolička zajednica u Ujedinjenoj Kraljevini dolaskom mladih generacija iz Hrvatske i drugih dijelova svijeta postaje sve dinamičnija. Stoga, poseban pristup pastoralnoj skrbi posvećujemo i novo pridošlim vjernicima, kao i mladima koji su ovdje rođeni.

Nedjeljna je sveta misa prigoda za radosno slavljenje Gospodina na hrvatskom jeziku i rast u zajedništvu.

Tome pridonosi uključivanje vjernika ne samo u liturgiju, nego u sve pore djelovanja naše zajednice. Želja nam je u nadolazećem vremenu što više članova uključiti u konkretne aktivnosti i projekte.

Očuvanje hrvatskog katoličkog identiteta naše je trajno poslanje. Otvoreni novome vremenu i prilikama u kojima nam je dano živjeti svjesni smo kako nam je naš identitet istovremeno i svjetionik za novo pridošle članove te sidro za vjernike u Ujedinjenome Kraljevstvu.

Svakome novom licu radujemo se otvorena srca.

Svjesni da samo zajedno možemo ići naprijed, računamo na Vašu potporu. Suvremena sredstva komunikacije nam uvelike pomažu u našem pastoralnome djelovanju.

Molitvom, redovitim dolaskom na misna slavlja, dobrom voljom, volontiranjem te financijskom potporom značajno pomažete da naša Misija u ovom vremenu bude na usluzi našim vjernicima kao i svima drugima koji nam se obrate za pomoć. Uz vašu pomoć naša zajednica uspješno nastavlja rasti i djelovati.

Želimo biti svjetionik hrvatske prisutnosti na Otoku.

Oslonjeni na Božju providnost i Vašu dobru volju s vedrinom gledamo u budućnost. Zajedno!