Fra Ljubomir Šimunović, 2. vazmena nedjelja, C

Fra Ljubomir Šimunović, 2. vazmena nedjelja, C

London, 28. travnja 2019.

Druga je vazmena nedjelja, Bijela nedjelja, Mali Uskrs ili Nedjelja Božanskog milosrđa. Isus Krist nas je oslobodio smrti i straha od smrti. Radosna je to vijest koja je potrebna u svakoj životnoj dobi. Isus Krist je osvijetlio naša trpljenja. Uskrs nam govori da smo dragocjeni u Božjim očima. Uskrs je poziv na otvaranje srca Bogu. Svako od nas može danas primiti Božje milosrđe. Božje milosrđe je Božja ljubav. Ljubav je to nalik na majčinu utrobu koja nas je bezuvjetno primila na početku našega života. Bog je ljubav. Bog nas voli. Ne zaslužujemo uvijek tu ljubav. On nas uvijek voli. Traži od nas da otvorimo svoje srce. Da ga pustimo u svoj život. U prvom čitanju iz Djela apostolskih čuli smo što znači primiti duh Isusa Krista. Živjeti u zajedništvu. Blagoslov je tamo gdje je zajedništva. Pakao je gdje nema zajedništva. U drugom čitanju sv. Petar kaže da smo po Božjem milosrđu nanovo rođeni za životnu nadu. Petar je iskusio Božje milosrđe i povjerovao mu.

Bog ne traži savršene. Ponekad bira prosječne i ispodprosječne koji su mu spremni otvoriti svoje srce i dopustiti da se On proslavi u njihovom životu i njihovoj povijesti…

U Evanđelju vidimo Isusa koji se osam dana nakon Uskrsnuća susreo s apostolima s kojima je bio i Toma.  Isus Tomi nudi svoje rane i poziva ga na vjernost. Poziv je to i nama da Isusa pronađemo u ranama. Svi smo mi obilježeni svojim ranama. Isus nas je svojim ranama ozdravio. Pozvani smo otvoriti mu svoje srce. Samo Isus Krist Uskrsnuli može naše rane pretvori u izvor svoga svjetla. Zato i slavimo nedjelju Božanskog milosrđa. Bogu nije teško ozdraviti nas u duši, duhu i tijelu.

Oče Sveti budi blagoslovljen za Uskrsnuće Tvoga Sina i za ovu nedjelju milosrđa. Danas te molimo da nas okupaš u svome svjetlu, svojoj  ljubavi, nježnosti i svome milosrđu. Danas ti darujemo svoje bližnje i sebe same, posebno svoje rane. Molimo te da nas iscijeliš i ozdraviš, kako bi naše rane i naša trpljenja bila na korist i nama i svima oko nas. (Fra Ljubomir Šimunović)