Fra Ljubomir Šimunović, Veliki Petak, C

Fra Ljubomir Šimunović, Veliki Petak, C

London, 19. travnja 2019.

Velike je Petak. Neupitno je da svi trpimo. Upitno je kuda nas odvodi naša patnja. Bogu ili od Boga. Na Veliki petak imamo milosnu prigodu primiti lijek za svaku muku, bol i patnju.

Svaka naša patnja, muka i bol, pa i bolest, može postati lijekom za nas i za sve oko nas ako primio navještaj Isusova Slavnog Križa…

Isus Krist je ušao u našu sramotu da nas iščupa iz sramote. Isus je ušao u našu muku i bol, kako naša muka i bol ne bile nepodnošljive. Isus je imao užasne rane, kako bi mi ozdravili. Isus je doživio odbačenost od bližnjih, od naroda. Bio je izbačen van grada. Ušao je u našu krivnju i u naše grijehe. Isus je svakoga od nas stavio na svoj križ. Ušao u naše grijehe i u naše muke,  u naše nevolje,  u naše strahove,  u naše ovisnosti,  u  naše bolesti, u našu povijest,  u našu sadašnjost i u našu budućnost. Zato smo pozvani otvoriti srce pobjedi njegova križa. Izaija naviješta pobjedu Sluge Jahvina. Isusov Križ je slavni, svijetli križ. Isus s Križa vlada. On je Kirios. Gospodin. Poslanica Hebrejima nas poziva na budnost. Ne može se na nebo bez križa. U Muci po Ivanu kako je Isus rekao: Dovršeno je. Riječ je to koja nas pita što je s nama i koliko smo izvršili svoje poslanje. Staviti nam je naše poslove u Božje ruke. Moliti nam je za mudrost kako bi svoje poslanje na zemlji izvršili.

Dok se, Oče Sveti, Bože milosrđa, spominjemo Muke Tvoga, Sina pred Tebe stavljamo svoju muku, patnju i bol, obitelji i narod. Molimo te da Tvoj Sveti i Slavni Križ bude lijek našem putu. Molimo te da naša patnja ne bude uzaludna, nego postane lijek i nama i svima oko nas. Molimo Te za zaštitu Tvoga križa. Neka nas Tvoja Sveta Krv opere, očisti,  oslobodi i blagoslovi. (Fra Ljubomir Šimunović)