Fra Ljubomir Šimunović, 5. korizmena nedjelja, C

Fra Ljubomir Šimunović, 5. korizmena nedjelja, C

London, 7. travnja 2019.

Peta je korizmena nedjelja. Bog nam u svojoj riječi naviješta svoju ljubav, nježnost i milosrđe. U prvom čitanju Bog preko proroka Izaije naviješta kako sve čini novo. Poziv je to na davanje slave Bogu. Sv. Pavao nas u drugom čitanju podsjeća da svojom mukom sudjelujemo u Isusovoj muci. U patnji i trpljenju je moguće imati mir i Božji blagoslov. Sv. Pavao nas poziva na otpuštanje onoga što je za nama i pripremanje onoga što je pred nama, a to je domovina koja je na nebesima. Bog koji je bio s nama jučer, s nama je i danas, a bit će i sutra. U Evanđelju susrećemo ženu zatečenu u preljubu koju dovode pred Isusa. Isus im uz pisanje po pijesku poručuje neka kamen baci onaj koji je bez grijeha. Poziv je to i nama da iziđemo iz otrova suda koji zaustavlja obraćenje. I riječ može biti kamen. Riječju možeš nekome razbiti glavu. Izbiti oko. Slomiti kost. Božja riječ nas poziva na izlazak iz otrova suda. Na kraju Isus kaže ženi da je ni on ne osuđuje, te da ide i ne griješi više.

Svi smo mi žena zatečena u preljubu. Iako naš svaki grijeh nije prokazan, svaki grijeh čini štetu. Prepoznati nam se u ovoj ženi i priznati da u grijehu nema života. Otvoriti nam se Božjoj ljubavi, nježnosti i milosrđu…

Isus je spasio ovu ženu, ali spašava i mene i tebe svaki dan i svaki dan nam daje mogućnost novoga početka.

Gospodine hvala Ti što nas poučavaš kako je u grijehu smrt i kako se u grijehu ne uživa. Hvala Ti što nas ne ostavljaš u našim grijesima. Molimo Te da nas oslobodiš od otrova suda kako bi bili milosrdni jedni s drugima. Očisti nam jezik, riječi i misli, kako bi milosrđe koje obilno primamo od tebe mogli dijeliti jedni s drugima. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)