Fra Ljubomir Šimunović, 5. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 5. nedjelja kroz godinu, A

London, 9. veljače 2020.

Peta je nedjelja kroz godinu. Slavimo Stepinčevo. Spominjemo se 60. obljetnice preminuća blaženoga Alojzija Stepinca. On je bio čuvar našeg identiteta i živo svjedočanstvo vjere koja nije bila pokolebana u poteškoćama. I dan danas mu se čini nepravda jer se ne prihvaća istina dokazana od mnogih povjesničara. Svjedočio je svoju vjeru i bio i još uvijek jest svjetlo i sol. Dao se rastopiti. Kruh svoj je dijelio s gladnima na što nas je pozvalo prvo čitanje. Spašavao je potrebne, djecu i odrasle. Nije se krio od onih koji su bili njegove krvi. Božja riječ donosi zdravlje. Vjetar nam poručuje da se ne možemo ukopati. Pronaći nam je utočište u Gospodinu. Obratiti se. Bogu se vratiti. Nema bezizlazne ni nerješive situacije. Bog uvijek može dati svjetlo i otvoriti vrata. To se događa u malim stvarima i prelazi u konkretna djela. Kršćanstvo je konkretno. Isus se utjelovio. Razlomio. Sv. Pavao kaže da ga samo i jedno zanima Isus Krist i to razapeti. Vjera se ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj. Sv. Pavao se poklonio pred križem Isusa Krista što je i nama činiti. Pasti nam je na koljena svoga srca pred svojim vlastitim križem. Što prije padnemo na koljena prije će snaga Isusova križa dovesti do našega uskrsnuća. Život je ponekad težak.

Zemljom možemo proći čineći dobro i noseći svoj križ. Blaženi Alojzije Stepinac je nosio svoj križ i križ svoga naroda…

Ljubav je čista i sjajna. Otvoriti nam se Božjoj ljubavi kako bi mogli ljubiti jedni druge. Uvijek se možemo okupati u Božjoj ljubavi. Možemo uskrsnuti u Božjoj ljubavi.  U Evanđelju nas Isus podsjeća da nam je poslanje biti sol i svjetlo. Poslanje nam je da se rastopimo, osolimo jedni druge. Čuvati nam se „zasoljavanja“ života svojih bližnjih. Sol se topi. Izlazi iz svoga komoda. Pozvani smo biti svjetlo. Pripaliti se na Isusovu svjetlu. Ući u navještaj uskrsne pobjede.

Gospodine, hvala Ti na pozivu da budemo Tvoje svjetlo. Pomozi nam da iziđemo iz sebičnosti. Da se darujemo jedni drugima. Izlij svoj blagoslov na sve one koji su naši. Blagoslovi ih svojom blizinom. (Fra Ljubomir Šimunović)