Fra Ljubomir Šimunović, 4. korizmena nedjelja, C

Fra Ljubomir Šimunović, 4. korizmena nedjelja, C

London, 31. ožujka 2019.

Četvrta je korizmena nedjelja. Korizma je vrijeme obnove. Kada se obnavlja kuća najprije se pojavljuje nered iza kojega dolazi red. Slično je i s nama. Korizma je milosno vrijeme u kojem nas Bog obnavlja. Obnovljena kuća produžuje život. Dobiva na vrijednosti. Kada nas obnavlja Bog nam nadodaje dostojanstvo. Boga nas poziva na obraćenje kako bi nas obnovio i ispunio, dao nam obilje svoje ljubavi. U prvom čitanju Bog govori Jošui kako s naroda skida sramotu ropstva. Riječi su to i nama upućene. Bog ne stavlja nego skida sramotu. U drugom čitanju nas sv. Pavo podsjeća kako smo u Kristu nova stvorenja. U nastavku nas moli da se pomirimo s Bogom. U Evanđelju smo slušali o milosrdnom Ocu, koji je čekao svoga izgubljenog sina. Trči mu u susret, ljubi ga i grli. Daje mu prsten, novu odjeću. Priređuje mu gozbu. Obnavlja mu dostojanstvo. To je ono što Bog uvijek iznova za nas čini. U grijehu gubimo dostojanstvo. Od Boga se odvajamo. On i tada ima otvoreno srce i raširene ruke za nas. Stariji sin nas podsjeća na to kako mi često tretiramo jedni druge.

Svi se mi lako pronađemo u izgubljenom sinu. Ipak, često smo puta poput starijeg brata, pa tvrdo gledamo jedni na druge, jer nam nedostaje milosrđa…

Grijesi nas znaju prevariti, opkoliti i poput pasa lajati na nas. Gledamo li u Boga, u Isusa, nalazimo milosrđe i spasenje.

Gospodine hvala Ti što nama pomažeš shvatiti da u grijehu kidamo vezu s Tobom i jedni s drugima, kako u grijehu nema života, te da se u grijehu trpi. Očisti nas od naših grijeha. Neka nas Tvoja Sveta Krv opere i zaštiti. Pred tebe stavljamo svoje rane. Sve ono što kao teret nosimo u svome životu. Svi smo mi izgubljeni sin. Hvala ti što nas primaš natrag kao Milosrdni Otac otvorena srca. Oslobodi nas tvrdoće starijeg brata. Pomozi nam da možemo praštati jedni drugima. Osobito bližnjima. Posebno te molimo za srce milosrdnoga i dobroga Oca, koji je pun ljubavi i lak u praštanju, velikodušan, nije škrt, rado slavi, raduje se. Uvedi nas u svoju radost i blagoslovi nas. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)