Fra Ljubomir Šimunović, 3. korizmena, A

Fra Ljubomir Šimunović, 3. korizmena, A

London, 15. ožujka 2020.

Treća je korizmena nedjelja. Isus Krist je uskrsnuo. Isus Krist je pobijedio strah. Pozvani smo ući u njegovu pobjedu. Mi smo narod pobjede. Strah uključuje izokrenutu vjeru. Vjerovanje zlu. Vrag je gubitnik i otac laži.

Tama, strah i panika ovog svijeta samo je pozornica na kojoj svjetlo vjere i svjetlo Isusova uskrsnuća može još više zasjati…

Obrati se. Bogu se vrati. Bogu predaj svoj život. Gospodin je vjerni pastir koji se brine o nama. Odrecimo se straha i prihvatimo Isusa Krista za svoga spasitelja i otkupitelja. Uđimo u mir kojega samo daje Bog. Isus je spasitelj. Iznad je virusa, bakterija, nevolja, nezgoda, poraza i krivih životnih odluka. Jedini je uskrsnuo. U njemu je život. Božja riječ nam pomaže. Knjiga izlaska govori o žeđi i mrmljanju izabranog naroda. I mi na prvu nepriliku odgovaramo mrmljanjem i pobunom. Otac pobune je vrag. Poslušnost krši okove zla. Pozvani smo dragovoljno ući u poslušnost. Ako hoćeš ući u život poslušaj Božju riječ i ono što Bog od tebe traži. Mrmljajući govorimo gluposti i otvaramo vrata zlu. Pozvani smo izići iz pobune i mrmljanja i odreći se laži. Mi mrmljamo, Bog ne mrmlja nego nam daruje vodu iz stijene. Za razliku od nas Bog nije kamena srca.  U drugom čitanju sv. Pavao kaže da smo opravdani vjerom u miru s Bogom. Mir je Božji dar. U miru Bog kraljuje našim životom. U Evanđelju susrećemo Isusa i Samarijanku na zdencu. Žedan Isus ispunja žeđ njezina srca. Žena u Isusu susreće ljubav i milosrđe. Žedni smo i gladni Božje ljubavi.

Iščupaj, Gospodine, iz našeg srca strah. Uvedi nas u mir. Daruj nam zaštitu svoje svete krvi. Uvedi nas u pobjedu svoga uskrsnuća. Neka koronavirus, svaka nevolja i nesreća bude daleko od nas. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)