Fra Ljubomir Šimunović, 2. korizmena, A

Fra Ljubomir Šimunović, 2. korizmena, A

London, 8. ožujka 2020.

Druga je korizmena nedjelja. Korizmeno vrijeme je vrijeme u kojem nam se naviješta poziv na povratak Bogu. Otvoriti srce Isusu znači izići iz straha. U prvom čitanju pratimo Abrahama na putu vjere. Vjera je spremnost odgovora Božjem pozivu na put. Vjerovati znači nasloniti se na Boga. Bogu predati život. Bog ne ostavlja na putu. Bog unosi duboki mir u naše srce. Isus Krist uskrsnuli garancija je mira i radosti. Korizma je milosno vrijeme prelaska na Božju stranu. Evanđelje nam govori o Isusovu preobraženju i navještaju pobjede križa.

Molitvom razoružavamo zlo. Punimo se. Primamo snagu. Molitvom ulazimo u svjetlo. Preobraženje…

Molitvom vidimo da naš osobni križ ima smisla. Isus ulazi u prezir, odbačenost, osuđenost. Baca svjetlo na mjesto užasa. Pobjeđuje po križu. Molitva donosi svjetlo na naš križ. Božje svjetlo nas ohrabruje da ne bježimo nego ulazimo u svoj križ. Po križu i muci ulazi se u Uskrsnuće. Vrag nas gura u strahove a Isus izvodi iz straha. Korizma poziva na molitvu. Sv. Ivana Pavao II. je rekao da nije važno kako nego da li se moliš. Bez molitve pada duhovni imunitet. Molitva nam daje duhovni imunitet. Uvodi u Božji zagrljaj. Unosi u Božju blizinu.

Daruj nam, Gospodine, ljubav za molitvu. Učini da kroz molitvu ojača imunitet naše duše, našega srca, našega postojanja. Ti koji si pobijedio smrt zaštiti nas od bolesti i uvedi u svoju pobjedu nad smrću. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)