Fra Ljubomir Šimunović, 29. nedjelja kroz god. C

Fra Ljubomir Šimunović, 29. nedjelja kroz god. C

London, 17. listopada 2016.

Bog uvijek ima plan…

U prvom čitanju susrećemo Mojsija. On, kao i svatko od nas ima povijest. Mojsijeva povijest je povijest obasjana Božjim svjetlom. Kao što je i naša povijest obasjana Božjim svjetlom. Mojsije je rođen u nezgodnom trenutku za njegov narod. Ne samo da su bili robovi, već su im ubijali mušku djecu.  Ali Bog je imao plan za Mojsija, kao što ima plan za Tebe i mene. Bog je u srce njegove majke stavio hrabrost da ga položi u košaricu u rijeku. Bog je držao ruku nad djetetom. Završio je na faraonovu dvoru. Prošao je najveće moguće škole svoga vremena. Bog ga je pripremao za buduću misiju. Bog i nas uvijek priprema za misiju koju ima za nas. Kada je spoznao tko je, pokušao je obraniti svoje sunarodnjake i pri tom ubio. Morao je bježati da bi se spasio. Četrdeset je godina živio u progonstvu dok mu se Bog nije javio i zatražio da izvede narod iz Egipta. Mojsije je živio četrdeset godina kao bog. Četrdeset godina mu je trebalo da uđe u poniznost i nauči biti čovjek. Samo je tako mogao biti izbrano oruđe u Božjim rukama.  Sa snagom koju mu daje Bog izvodi narod iz ropstva. I tako je postao zapovjednik svoga naroda, ali zapovjednik koji je znao da je sam Bog Ratnik Hrabar i da pobjeda dolazi od Gospodina. Dok je imao ispružene ruke, narod je pobjeđivao. Kršćanin zna da pobjeda dolazi od Gospodina. Moliti znači uzdići ruke, kao što je Mojsije uzdigao ruke. Moliti znači znati da je Bog naš dobri i milosrdni otac, koji se brine za nas. Bog nije dao da dječak Mojsije potone u rijeci, tako neće dati ni da mi potonemo pod valovima poteškoća. Božja ruka je ispružena. Moliti znači biti u vezi s Bogom. Moliti znači s Bogom razgovarati. Moliti znači izreći svoje potrebe, ali i slušati. Čuti. Moliti znači dati se voditi.

Psalam kaže da nam pomoć dolazi od Gospodina. Otvori Bibliju. Otvori Sveto Pismo. Otvori Psalme. Čitaj Psalme. Vidjeti ćeš da je Bog na tvojoj strani.

U drugom čitanju sv. Pavao poziva Timoteja da ostane vjeran onom u čemu je bio poučen. Blago onima koji su bili odgojeni u kršćanskim obiteljima. Svatko je pozvan u odrasloj dobi prihvatiti Isusa Krista za svoga osobnog spasitelja i otkupitelja. Nikada nije kasno. Najbolje vrijeme je sada. Odreci se grijeha. Prihvati Isusa Krista za svoga spasitelja i otkupitelja. Bog će ti dati novo rođenje. Novi početak je Božji dar.

U Evanđelju susrećemo udovicu ustrajnu u molitvi. Evanđelje je to koje nas potiče na ustrajnost u molitvi. Moliti treba svaki dan. Svaki dan imaš napasti i prepreke na putu. Svaki dan ti treba odnos sa živim Bogom. Te[ko da i najnoviji  mobiteli bez punjenja mogu izdržati jedan dan. Kako ti misliš da možeš biti upotrebljiv bez “punjenja”, bez odnosa sa živim Bogom, bez molitve… Samo te Bog može „napuniti“. Samo živi Bog može ispuniti tvoje srce. Božja ruka nije onemoćala. Ona je ispružena i snažna. Zato smo pozvani ne samo ući u, nebo biti i ostati u odnosu sa živim Bogom kroz molitvu…

(Fra Ljubomir Šimunović)