Fra Ljubomir Šimunović, 1. korizmena, A

Fra Ljubomir Šimunović, 1. korizmena, A

London, 1. ožujka 2020.

Prva je korizmena nedjelja. Samo je jedan temeljni strah, strah od smrti i samo jedan oslobađa od smrti Isus Krist Uskrsnuli Gospodin. Isus je iznad virusa, bakterija, prehlada, bolesti, žalosti, rana, muka , nevolja, uspjeha i neuspjeha. On jedini kraljuje. Njemu se vratiti ispunja srce. Grijesi mogu razoriti. Ne mogu ispuniti srce. Skloni smo zlu. Potrebno nam je obraćenje. Povratak Bogu. Primiš li Isusa u svoj život više smrt nema vlast nad tobom. Vrijeme na zemlji je Božji dar. U prvom čitanju iz Knjige Postanka vidimo prvi grijeh koji je preslikava i u naše grijehe. Grijeh je pobuna protiv Boga.

Na početku korizme pozvani smo ušutkati zmiju. Ugrizla nas je više puta a mi se čudimo njezinim zubima i činjenici da ima otrov…

U grijehu smo mrtvi iako smo živi. Obraćenjem se vraćamo iz smrti u život. Pripjevni psalam nam govor o Božjem milosrđu koje nam dolazi u pomoć. Sv. Pavao nas podsjeća da je kroz grijeh smrt ušla u svijet, a da po Isusu dolazi život. Evanđelje nam donosi Isusovu pobjedu u kušnjama. Kušnje su dio našeg puta. Isus na kušnje odgovara Božjom Riječju. Čitaš li i poznaješ Božju riječ vraga pobjeđuješ. Bez Božje riječi si razoružan i lako poražen. Božju riječ treba poznavati i čitati. Božjoj se riječi prepusti, pa ćeš se moći opustiti. Tada će tvoje bitke biti Božje bitke. Nema bitke u kojoj je Bog bio poražen.

Gospodine Isuse, pomozi nam se odrečemo krivih obrana i obmana, kako bi pustili Tebe u svoje srce i kako bi nas Tvoja Riječ iz dana u dan sve više oslobađala i ozdravljala. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)