Fra Ljubomir Šimunović, 17. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 17. nedjelja kroz godinu, A

London, 30. srpnja 2017.

Sedamnaesta je nedjelja kroz godinu. Bog govori našem srcu. Kroz čitanja se provlači misao kako nije dovoljno imati dobro i toplo, već pronicljivo i mudro srce. U prvom čitanju susrećemo Salamona koji na početku svoga kraljevanja ponizno moli za mudrost. Svako razdoblje života razdoblje je milosti Božje. U svakom razdoblju života nam je potrebna mudrost.

Bili mladi ili stari, zdravi ili bolesni, uspješni ili neuspješni, uvijek trebamo više mudrosti. Imamo mali milijun želja. Bog nije obećao ispunjenje naših želja. Bog ispunja naše potrebe. On zna što je dobro za nas. Biti mudar znači tražiti Božju volju u svome životu.

Svaka situacija našega života može nas dovesti do dobra. Bogu bijaše draga Salamonova molitva. Daruje mu srce mudro i razumno. Bog odgovara i na naše molitve. Osobito kada molimo za ono što je u skladu s njegovom voljom za naš život. Božja riječ poziva da molimo za mudrost za sebe i za svoje. Posebno su roditelji pozvani blagoslivljati svoju djecu. Moliti se da im djeca budu mudra. Mudrost je više od duga života, bogatstva ili zaštite od neprijatelja. U drugom čitanju sv. Pavao napominje kako Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Iako je prošao mnoge nevolje sv. Pavao je živio u miru jer je znao da Bog ono što započne to i dovrši. Bog je na nas svoju ruku stavio. Njegova ruka ostaje nad nama kroz naše dane. Uvijek iznova možemo počinjati. Uvijek iznova se možemo Bogu vraćati. U Evanđelju Isus govori o skrivenom blagu i onome koji je otkupljuje. Božja riječ poziva na marljivost i poduzetnost svakog Božjeg dana. Pozvani smo imati snage za iskorake u životu. Rasprodaju lažnih sigurnosti. Pozvani smo biti hrabri i spremni ulagati u dobro. Božja riječ poziva na razmišljanje o kraju. Pozvani smo tražiti Božju volju i misliti na svršetak koji je u biti početak. Ako si prihvatio Isusa Krista za svoga osobnog spasitelja i otkupitelja smrt će samo biti prijelaz u puninu života. Za to molimo i oko toga se trudimo.

(Fra Ljubomir Šimunović)