Fra Ljubomir Šimunović, 16. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 16. nedjelja kroz godinu, C

London, 21. srpnja 2019.

Šesnaesta je nedjelja kroz godinu. Prvo nam čitanje iz Knjige Postanka govori o Abrahamovim pohoditeljima koji su stigli za dnevne žege. Boga nam se može očitovati u svako doba godine. Traži od nas otvoreno srce za susret. Bog upotrebljava svakakvu, ali ne i prljavu posudu. Za susret s njim oprati nam je svoju nečistoću. Abraham je primajući goste primio Boga. Isto je i s nama. Primajući goste, primamo anđele, primamo samoga Boga. Pozvani smo planirati i činiti sve što je do nas kao da će sve biti najbolje za što nam treba vjera, ali i biti spremni na poteškoće, za što nam je potrebna mudrost. U drugom čitanju susrećemo svetog Pavla koji je neumoran u propovijedanju. Kod njega vidimo strpljenje u trpljenju. Svoje je patnje smatrao nadopunjavanje patnji Gospodinovih za Crkvu. U Evanđelju pratimo Isusa u gostima kod Marte i Marije. Jedna sestra poslužuje, a druga sluša Isusa. Isus potvrđuje kako je ona koja sluša izabrala bolji dio. Laž je da će nas rad spasiti. Spašava Bog. Isus Krist.

Nitko od nas nema potpunu kontrolu nad svojim životom.  Pozvani smo ući u poniznost i moliti se za mudrost. Mudrost nam je potreba u svemu: u odnosu prema vremenu, novcu, tijelu, sa drugima; kako bi znali izabrati bolji dio…

Dolaskom na nedjeljnu misu prepuštaš Bogu kontrolu nad svojim životom.

Gospodine, hvala Ti što nas pozivaš da sjednemo kraj Tvojih nogu, kako bili s Tobom, slušali Tvoju riječ. Hvala Ti što si s nama u našim planovima. Ti si veći od naših uspjeha i neuspjeha. Pomozi nam da ne zaboravimo da bez Tebe ne možemo uspjeti u ničemu. Blagoslovi nas. Daruj nam živu vjeru. Molimo te za mudrost koja dolazi odozgor. Sve što imamo Tvoj je dar. Blagoslovi nas zahvalnošću. Molimo Te za duh služenja, velikodušnosti i darežljivosti… (Fra Ljubomir Šimunović)