Fra Ljubomir Šimunović, 15. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 15. nedjelja kroz godinu, C

London, 14. srpnja 2019.

Petnaesta je nedjelja kroz godinu. Ljetno je vrijeme. Neki su na odmoru, a neki će uskoro poći. Odmor nam je potreban. Bog nas je programirao s potrebom odmora. Stvorio je nedjelju za naš odmor. Božja je volja i naš odmor. U životu se lako pogubiti. Bog nam kaže u prvom čitanju iz Ponovljenog zakona da su njegove zapovijedi najbolje vodstvo na putu života. Slijeđenjem Boga ulazi se u sigurnost i odmor. Srce nam je staviti pred Boga da bi prihvatili njegove zapovijedi. Kada nam je teško činiti dobro možemo gledati u Isusa Krista, kaže nam sveti Pavo u drugom čitanju iz Poslanice Kološanima. Isus je Bog koji je za tebe i mene postao čovjekom, kako bi nam služio. On je prolio svoju krv za nas. Zato možemo vršiti Božje zapovijedi. Oprani u Njegovoj svetoj krvi možemo do kraja vršiti Božje zapovijedi. Nakon što smo primili infuziju Njegove svete Krvi ulazimo u milost novoga početka.

Drugoga je lako ogoliti. Isus Krist je bio gol na križu kako bi meni i Tebi vratio dostojanstvo. Isus Krist nas oblači u svoju kožu. Stavlja nas u svoje srce…

U Evanđelju smo slušali prispodobu o milosrdnom Samarijancu koja ima živu poruku za nas ovdje i sada. I mi nažalost možemo biti razbojnici, pa i u vlastitoj obitelji ostaviti jedni druge polumrtve. I mi poput svećenika i levita nađemo razloge za nečinjenje dobra. Samarijanac je pomogao, podijelio što je imao i platio za brigu o ranjenom čovjeku. To Crkva Katolička čini kroz dvije tisuće godine. Ne samo da su kršćani darivali svoje vrijeme i dobru volju nego i novac. Crkva je bila i ostala svratiše u kojem su opljačkani, poniženi ranjeni pronalazili utjehu i pomoć. To je ostalo biti poslanje svećenika i naroda Božjega i u naše dane.

Molimo Te, Gospodine, za sve one koji su opljačkani, osamljeni, tužni i(li) napušteni… Pomozi nam da se poput Tebe, koji si izvor milosrđa znamo zaustaviti, sažaliti na njima i podijeliti s njima ono što imamo… Pomozi nama da se ne umorimo činiti dobro. Ti koji si izvor svakoga kao i  našeg dobra, nagrada si za dobro koje činimo… (Fra Ljubomir Šimunović)