Fra Ljubomir Šimunović, Uskrs, A

Fra Ljubomir Šimunović, Uskrs, A

London, 16. travnja 2017.

Uskrs je. Slavimo Vazam. Pashu koja se dogodila u Isusovu tijelu. Prijelaz iz smrti u život. Samo Isus Krist Uskrsnuli Gospodin ima ključeva vrata smrti. Isus je svojom mukom, križem, smrću, zavrijedio te ključeve za nas. Oni su nam na Uskrs ponuđeni. Imao samo jedan problem, a to je smrt. Samo jedan ima odgovor na ovaj problem Isus Krist Uskrsnuli i Jedini Gospodin. Svjetlo Uskrsne svijeće izgleda krhko ali rasvjetljava cijeli svijet i povijest ljudskoga roda. Prije Isusa i poslije Isusa ništa više nije isto. Danas se od nas traži samo otvoreno srce. U prvom čitanju slušali smo prvu propovijed svetoga Petra. Sjećamo se kako je Petra triput zatajio Isusa. Nakon toga se pokajao. Ostao u zajednici čekati Duha Svetoga. Kada je primio Duha Svetoga taj isti Petar koji se bojao priznati da Isusa poznaje neustrašivo propovijeda na Jeruzalemskom trgu o Isusovu Uskrsnuću. Kršćanstvo je temeljno navještaj Isusova Uskrsnuća. Isus koji je bio mrtav sada je živ. Petar poziv okupljeni narod na obraćenje i vjerovanje Evanđelju. To je poziv i nama upućen. I mi imamo prigodu svjesno, voljno i odgovorno primiti Isusa Krista za svoga osobnog spasitelja i otkupitelja.  Odreći nam se zla, tame i grijeha, a prihvatiti da Isus bude naš Gospodin i Gospodar. I onda će nam Uskrs biti sretan i blagoslovljen. I moći ćemo uživati u zajedništvu jedni s drugima. U drugom čitanju upućen nam je poziv da tražimo što je gore, a ne težimo za zemaljskim. Kršćanin čini najbolje što može, ali zna da mu je domovina na nebesima. Slušali smo i Evanđelje o ženama koje su bile prve svjedokinje Isusova Uskrsnuća. I kad su svi pobjegli Marija Magdalena dolazi na grob. Razlog njezina dolaska činjenica je da je primila navještaj Isusove ljubavi, nježnosti i milosrđa, zato što se obratila, zato što se Bogu vratila. I ona je zajedno s drugim ženama prvi svjedok Isusova Uskrsnuća.

I mi možemo biti svjedoci Isusova Uskrsnuća. Nije najvažnije ono što je iza nas nego ono što je ispred nas. Bog čini sve novo. Isusovo Uskrsnuće čini sve novo ako dozvolimo da ova snaga Isusova Uskrsnuća uđe u naš život.

Ivan i Petar ulaze u prazan grob. Kaže Evanđelje da povjerovaše. I nama je ući u prazan grob i povjerovati da je Isus Krist Uskrsnuo.

(Fra Ljubomir Šimunović)