Fra Ljubomir Šimunović, subota, 3. korizmene nedjelje, A

Fra Ljubomir Šimunović, subota, 3. korizmene nedjelje, A

London, 21. ožujka 2020.

Subota je treće je korizmene nedjelje. Božja nas riječ preko proroka Hošee poziva na povratak Bogu. Dani u kojima smo pozivaju nas da se presložimo.

Nevolja je poziv na povratak Bogu. Povratak Bogu uvodi u život. Prestati nam je klanjati se idolu straha i izići iz sebičnosti…

Bogu nam se vratiti. Dani u kojima smo pokazuju što nam je u srcu. Ljubav širi svjetlost i toplinu, grozota pustoši donosi užas. Blago nama ako ovih dana ne peremo samo svoje ruke nego i svoje duše, svoja srca… U Evanđelju nas Isus poučava kako poniznost vodi uzvišenju. Naši dani su prigoda za ulazak u poniznost. Svi smo pomalo poniženi. Vidimo i u rukama držimo nemoć. Bog ne djeluje kroz poniženje. Ponekad, nažalost, bez poniženja nema ni poniznosti. Bog nas poziva na poniznost. Biti ponizan znači prihvatiti istinu da smo grešni, ranjivi, stvoreni, potrebni Božje ljubavi, nježnosti i milosrđa. Ne živimo u savršenom svijetu. Tijelo nam nije savršeno, isto je sa zdravljem, obiteljima, gradom, narodom, zemljom. Biti ponizan znači okrenuti se onome tko je savršen: živi Bog, Isus Krist, koji je pobijedio smrt i koji nam dolazi svojom blizinom u pomoć. On neka nas blagoslovi i čuva. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)