Fra Ljubomir Šimunović, Pedesetnica, Duhovi, A

Fra Ljubomir Šimunović, Pedesetnica, Duhovi, A

London, 4. lipnja 2017.

Nedjelja je Pedesetnice, Duhovi. Spominjemo se dana kada je Duh Sveti sišao nad apostole i B. D. Mariju. Duhovi su rođendan Crkve. U prvom čitanju vidimo kako su apostoli po Duhu Svetome dobili snagu odozgor, do te mjeri da su bili spremni na jeruzalemskom trgu propovijedati. Tome je prethodilo to što su bili zajedno, na istome mjestu. To je poziv i ohrabrenje na zajedništvo. Biblija je puna osobnih imena. Velika Božja djela gotovo uvijek su se događala u zajednici. Bog preko jednog čovjek zahvaća u život cijelog naroda. Svatko slavlje sv. mise prigoda je za novu Pedesetnicu da se Duh Sveti izlije da te ugrije i pokrene. Primivši Duha Svetoga Petar neustrašivo propovijeda da je Isus Gospodin. Poziva ih na obraćenje. Povratak Bogu. Puno je događaja u našem životu koji nas pozivaju na obraćenje. Kad se Bogu vratiš, Bog sve malo pomalo stavlja u red. Pozvani smo Boga slaviti zbog njegovih silnih djela u našem životu. U drugom čitanju sv. Pavao nas upućuje jedne na druge. Svi smo dragocjeni u Božji očima. U Posljednici smo čuli tko je Duh Sveti. Naziva se tješiteljem i braniteljem. Samo nas ono može do kraja utješi ti i obraniti. Posebno nam je moliti za plodove i darove Duha Svetoga. Po našem životu vidi se koliko imamo plodova i darova Duha Svetoga u sebi. Nešto od toga imamo. Moliti nam je da nam Bog da puno više. U Evanđelju smo čuli kako su učenici u strahu zatvorili vrata.

Strah ne dolazi od Boga. Bog nas nije stvorio da bi živjeli u strahu. Strah nije Božje oružje. Strah paralizira. Oduzima dostojanstvo. Isus nas je došao osloboditi od straha. Ne znam što se događalo oko njega, kršćanin živi u miru. Mudar je i ne izlaže se više nego što je nužno, ali živi u miru jer zna da je njegov život u Božjoj ruci, na Božjem dlanu.

Dođe Isus, stane u sredinu, kaže Evanđelje i reče im: mir vama. To je Božja riječ upućena danas, ovdje i sada, meni i tebi. Mir vama! Šalom, mir, znači puninu, obilje, blagoslov, zaštitu, snagu. Moliti nam je za puninu Kristova mira u našim srcima i životima. Time nestaje, strah panika i tjeskoba, a svoje terete predajemo Ranjenom Iscjelitelju, Jedinom Gospodinu, Isusu Kristu Uskrsnulome, koji živi i vlada u vijeke vjekova. Amen. (Fra Ljubomir Šimunović)