Fra Ljubomir Šimunović, Badnjak, B

Fra Ljubomir Šimunović, Badnjak, B

London, 24. prosinca 2017.

Božić je. Slavimo sv. misu Ponoćku. Božić je prigoda za susret sa živim Bogom. Svi mi težimo za ljubavlju, a ljubav je drugo ime za Boga, koji nas je iz ljubavi pozvao u postojanje, dao nam je život i drži ruku nad našim životom. Sveta Obitelj je prije dvije tisuće godina bila na putu. Svi oni koji su se ukopali u svoje sigurnosti nisu doživjeli prvi Božić. Slavlje Božića poziv je na prepuštanje ljubavi Božjoj. Božje su riječi pune utjehe, nade, radosti i svjetla. U prvom čitanju prorok Izaija naviješta Mesijin dolazak. Slavimo dolazak Djeteta koje je sam živi Bog. Dijete je nemoćno, a tako puno života. Pozvani smo u svetoj noći otvoriti se Božjoj ranjivosti. Božićna noć je ispružena Božja ruka. Pozvani smo izići iz lažne svemoći kako bi kroz Božju nemoć ušli u Božju i našu moć. Sveti nam Pavao govori o pojavljivanju milosti Božje, spasiteljice svih ljudi. Poziva nas na pravednost. Biti pravedan znači dati svakome ono što mu pripada. Sam Bog je postao dar i darovao nam se prije dvije tisuće godina i pozvao nas da se i mi darujemo svojim bližnjima. U Evanđelju svjedočimo Isusovu rođenju u špilji u Betlehemu nakon što su Josip i Marija doputovali iz Nazareta. Božić je poziv da budemo Bogu zahvalniji na svim darovima koje nam je darovao. Isus se rodio u ljubavi. Ljubav je ono što je Bog učinio za nas.

Mali Bog – Božić postao je ranjiv kako bi iscijelio naše rane, siromašan da bi se mi obogatili, bio je izložen da bi nama dao sigurnost, nemoćan kako bi nama darovao snagu…

Prije dvije tisuće godina pastiri su bili taknuti. U ranjivom djetetu prepoznali su velikoga Boga. Blago nama ako smo spremni ovu iskru živoga Boga vidjeti jedni u drugima. Stvoreni smo na sliku i priliku Božju. Dragocjena smo Božja djeca. Dostojanstvo nam ne dolazi od titula niti imetka, nego od živoga Boga. Nitko nam ne može oduzeti ono što nam Bog daje. Pozvani smo Božjim očima gledati jedni druge, kao što su pastiri Božjim očima gledali Novorođenoga. Anđeli su navijestili mir ljudima miljenicima Božjim. Moliti nam je za mir kako bi bili miljenici Božji. (Fra Ljubomir Šimunović)