Fra Ljubomir Šimunović, 8. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 8. nedjelja kroz godinu, C

London, 3. ožujka 2019.

Osma je nedjelja kroz godinu. Svako je slavljenje svete mise navještaj radosti. Ponekad smo teški u prihvaćanju i primanju radosti. Radost nam kradu naše brige. Nedjelja nas poziva na izlazak iz briga i otvaranje Božjoj riječi. Radost nam zna krasti i gorčina koje se vezala uz naše rane. Svi smo ranjeni. Veliko je pitanje što radimo sa svojim ranama. Ne stavljamo li rane pred Gospodina lako prijeđemo u gorčinu, ljutnju, zlovolju.

Svaka nedjelja je prigoda da Gospin skrši našu povrijeđenost, ljutnju i gorčinu, kako bi dopro do naših rana i ozdravio ih, kako bi malo po malo i sami postali lijek jedni drugima…

Čovjek čovjeku može biti lijek, ali na žalost i otrov. U prvom čitanju čuli smo riječ o ubojitosti jezika. Govor je kušnja ljudi, veli Sveto Pismo. Tvoj jezik može biti posuda najdragocjenije pomasti, najljekovitijeg lijeka, ali i isukani mač ili najoštriji nož umočen u otrov. Poziv je to da počnemo razmišljati o svojim riječima, te da više počnemo govoriti riječi blagoslova i života. Suzdržimo se riječi koje oduzimaju radost, ranjavaju i ubijaju. Predaš li svoj život Bogu, Bog će ti bi čvrsta stijena na koju ćeš moći nasloniti svoj život. U drugom čitanju nas sv. Pavao podsjeća da je samo jedan problem, a to je smrt. Isus je riješio taj problem svojim uskrsnućem. Kršćanin ulazi u Isusovu pobjedu i malo po malo, uz Božju pomoć izlazi iz grijeha. U Crkvi ima lijek za grijeh i za grešnike, a taj lijek je Isus Krist. Evanđelje nas poziva da ne budemo licemjerni. Povećalom gledamo jedni druge, a izbacili smo ogledalo iz vlastite kuće. Pogledaš li malo bolje sebe, možda budeš malo manje oštar prema drugima. Pozvani smo biti stroži prema sebi, a blaži prema drugima. Kroz korizmu nam je micati grijehe kako bi mogli rađati dobre plodove. Moliti nam je kako bi bili rodni i plodni, dobrim djelima bogati u Bogu. (Fra Ljubomir Šimunović)