Fra Ljubomir Šimunović, 5. korizmena nedjelja, A

Fra Ljubomir Šimunović, 5. korizmena nedjelja, A

Peta je korizmena nedjelja. Svake nedjelje slušamo navještaj Isusova Uskrsnuća. Navještaj Isusove pobjede nad smrću. Isusovo Uskrsnuće centralna je točka ljudske povijesti, najvažniji događaj ljudske povijesti. Imamo samo jedan jedni problem, a to je smrt. Sve drugo su samo podsjetnici na taj temeljan problem. Samo je jedan rješenje tog temeljenog problema: Isus Krst Uskrsnuli, jedini Gospodin. U prvom čitanju prorok Ezekiel govori o Bogu koji najavljuje kao će otvoriti naše grobove. Naše drage pokojne pokapamo jer vjerujemo da će sam Bog, Isus Krist Uskrsnuli otvoriti grobove naših pokojnika i vratiti ih u život.

U drugom čitanju nas sv. Pavao poziva da se otvorimo duhu Božjemu. Zajedništvo je znak da imamo duha Božjega u sebi. Kada nemamo toga duha: kada olako ulazimo u svađe i sukobe, maltretiramo sebe i sve oko sebe. Kada imamo duha Božjega: dajemo se  svojim bližnjima i to svjesno, voljno i slobodno.

U Evanđelju vidimo ljudsko Isusovo lice. Isusa koji je plakao zbog smrti prijatelja Lazara. Isus ulazi u svaku našu suzu kada plačemo zbog smrti naših bližnjih. Smrt je užasna  uvijek neprirodna. U smrti pipamo nemoć. Jedino golom vjerom možemo u smrti pronaći smisao. Isus suosjeća s nama. Zna što je bol i patnja. U svojoj boli i patnji možemo doći Isusu.

Pozvani smo Isusu prikazati rane koje nosimo u sebi zbog smrti svojih bližnjih. Moliti nam je i za našu dobru smrt. Moliti nam je za živu vjeru u Uskrsnuće. Vjeru da je Bog naš Dobri Otac, a Isus Krst naš osobni spasitelj i otkupitelj koji je pobijedio smrt i uskrsnuo i koji živi i vlada.

(Fra Ljubomir Šimunović)