Fra Ljubomir Šimunović, 34. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 34. nedjelja kroz godinu, A

London, 22. studenoga 2020.  

Trideset i četvrta je nedjelja kroz godinu. Crkva slavi svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. Isus je jedini kralj koji je pobijedio smrt. Isus je na križu s krunom.

Želiš li izići iz straha od korone dođi onome koji na Križu ima kraljevsku krunu a koji je pobijedio smrt i koji je jedini kralj. On pokazuje svoju moć kroz oslobođenje, ozdravljenje i iscjeljenje…

On svojim uskrsnućem rasvjetljava našu patnju i svako trpljenje. Dolazi nam u pomoć podignut na slavni križ. On koji je rasvijetlio povijest ljudskog roda može rasvijetliti moju i tvoju osobnu povijest. Bog nam nudi svoje milosrđe koje nas poziva na buđenje. Obraćenje. Povratak Bogu. Odreći nam se lažnog kralja, neprijatelja koji stvara privid da vlada svime. Isus je jedini Kralj koji nas grli sa svoga križa. On nam svjetlom svoga uskrsnuća dolazi u pomoć. Prihvaćajući ga za kralja našega srca, puta, povijesti i života ulazimo u njegovu zaštitu. Bog preko proroka Ezekiela govori kako će sam potražiti i pasti svoje ovce. On nas spašava od nas samih. On  nas uvijek traži jer nam je vjeran. Pomaže nam kako bi mu bili vjerni. On nas ne ostavlja u danima oblaka i mraka. Poziva nas na ohrabrenje. Bili izgubljeni, zalutali, ranjeni, nemoćni ili snažni njemu smo dragi. On nam je blizu. Kada je Bog s nama i u nama onda sve iziđe na dobro:  slabost i snaga, poraz i pobjeda, bolest i zdravlje… On nas ljubi. On je pastir dobri. Bog je dobar. On se brine za nas u svakoj situaciji našega postojanja. Bog ne proviđa samo ono što nam je potrebno nego nam daje i više od toga. Nosi nas na ramenu. Stavlja nas blizu srca. Pokazuje nam svoju blizinu. Možemo mu gledati lice jer smo njegova ljubljena djeca. S nama je u sve dane do svršetka svijeta. Sv. Pavao u poslanici Korinćanima govori o Kristu kao novom Adamu u kojem će svi biti oživljeni. Smrt je poražena. Isus Krist je pobijedio smrt. Ne moramo biti robovi straha od smrti. Prihvaćajući Isusa za svoga osobnog spasitelja i otkupitelja izlazimo iz svakoga straha. Ulazimo u njegovu pobjedu  postajemo i ostajemo sinovi i kćeri pobjede. U Evanđelju Isus kaže da ćemo biti suđeni samo po onome što jesmo ili nismo činili. Zlo nam zatvara a dobro otvara vrata vječnosti. Ono što sabiremo i sa sobom nosio dobro je koje u životu činimo. Izići nam je iz lijenosti nečinjena dobra kako bi bili blagoslovljeni kroz činjenje dobra.

Gospodine Isuse, pomozi nam kako bi u otvorenosti i radosti srca mogli velikodušno činiti dobro onima koje susrećemo na putu života. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)