Fra Ljubomir Šimunović, 33. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 33. nedjelja kroz godinu, A

London, 15. studenoga 2020.  

Trideset i treća je nedjelja kroz godinu. Hrvatski je dan sjećanja. Spominjemo se žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu. Molimo za oslobođenje, ozdravljenje i iscjeljenje naših rana. Posebno molimo za žene stradale u Domovinskom ratu. Mnoge su žene bile izložene nepravdi, poniženju, žalosti zbog smrti svojih najbližih. Žene trpe dublje. Molimo za njih s ljubavlju i poštovanjem. Molimo za sve žrtve Domovinskog rata. Molimo i za naše neprijatelje. Praštanjem ulazimo u oslobođenje i Božji blagoslov. Božja riječ rasvjetljava naše postojanje. Knjiga Mudrih izreka govori o ženi vrsnoj koja vrijedi više nego biserje.

Žena vrsna je ona žena koja uz Božju pomoć živi Božju volju u svome životu. Stara je i mlada, zdrava i bolesna, udana s brojnim potomstvom ili bez djece ali bogata dobrim djelima, blagoslovljena kroz ono što čini…

Svaki je muž pozvan moliti za svoju ženu kako bi bila žena vrsna. Psalmist blagoslivlja one koji se boje Gospodina. Strah Božji nam pomaže kako bismo ostali sigurni na putu života, uživali plod svojih ruku i gledali Boga u svom svagdanu. Svaki dan našeg života je u Božjoj ruci, na Božjem dlanu. Svaki sat, minutu i sekundu Bog je s nama. Ni u jednom trenutku nismo napušteni ni ostavljeni.  Isus je ušao u trpljenje. Obukao se u našu kožu. Prošao poniženje, patnju i smrt da bi treći dan uskrsnuo. I mi možemo ući u njegove pobjede. Sv. Pavao nas u poslanici Solunjanima podsjeća da smo sinovi svjetlosti i dana. Čuvati nam se blata i mraka. Čuvati nam je Božje svjetlo u sebi. Biti nam je toplina u hladnoći i tami svijeta i vremena u kojem jesmo. Vrijeme na zemlji nije bezgranično. Na zemlji samo dobrotom ostavljamo trag. U Evanđelju Isus govori o tome kako smo pozvani povjerene nam talente umnožiti. Svima nam je dan dar dobrote s pozivom da ga umnažamo. Nitko nije slučajno dobar. Dobrota je stvar izbora, truda i napora. Dobrota i zloća stvar su izbora. Odreći nam se zla a prionuti dobru. Moliti nam je kako bi nas Gospodin očistio od lijenosti koja rađa zloću.

Gospodine Isuse, pomozi nam kako bismo vrijeme proputovanja upotrijebili da bi ruku punih dobrih djela mogli jednom doći u susret Tebi. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)