Fra Ljubomir Šimunović, 27. nedjelja kroz godinu, B

Fra Ljubomir Šimunović, 27. nedjelja kroz godinu, B

London, 7. listopada 2018.

Dvadeset i sedma je nedjelja kroz godinu. Ulaskom u proslavu Isusova Uskrsnuća ulazimo u Božju zaštitu. Preko tjedna vrag krade radost iz našega života. To se događa kroz brige, sukobe i nesporazume, poteškoće i trpljenja. Dolazak u crkvu punjenje je radošću. U prvom čitanju Knjiga Postanka ističe kako nije dobro da čovjek bude sam. Vrag te najprije izolira, onda te malo po malo razmontira. Knjiga Postanka nastavlja s izvještajem  o stvaranju žene.  Žena ima isto dostojanstvo kao i muškarac. Ostavljanje oca i majke, postavlja se kao nužni korak kako bi se prionulo uz muža i ženu. Poslanica Hebrejima u drugom čitanju veli da je Isus zbog pretrpljene smrti slavom ovjenčan. Isus kaže kako je Mojsije Izraelcima dopustio razvod zbog okorjelosti njihova srca. Razvod je nalik na prometnu nezgodu. Pozvani smo više cijeniti svoje bračne drugove i obitelji iz kojih smo došli. Isus nas poziva da budemo poput djece kako bi ušli u Kraljevstvo Nebesko.

Pustiti nam je Isusa da uđe u našu obitelj, u našu povijest, u naše odnose, kako bi nas iscijelio i ozdravio. Možeš cijeli život mahati ranama, ili dozvoliti Isusu da te ozdravi, kako bi tvoje rane postale izvorom blagoslova, za tebe i sve oko tebe.

Nismo mi vučna služba niti predodređeni da cijeli život vučemo lance svojih trpljenja. Isus je išao na križ kako bi mi bili dionici njegove slavne pobjede. (Fra Ljubomir Šimunović)