Fra Ljubomir Šimunović, 2. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 2. nedjelja kroz godinu, A

London, 19. siječnja 2020.

Druga je nedjelja kroz godinu. Božja riječ je poput naočala koje nam pomažu bolje vidjeti. Božja riječ je izvor snage, oslobođenje, ozdravljenja i blagoslova. Prvo čitanje nam je govorilo o tome kako biti Božji sluga znači biti blagoslovljen. Pozvani smo ući u poniznosti kako bi bili Božje sluge. Mi radije služimo ljudima nego Bogu. Bog ne zlostavlja, ne poništava niti uništava. Biti slobodan znači biti slobodan od grijeha i od zla. Slobodan si kada živiš Boga u sebi i Božju blizinu. Kada prihvatiš da si Božji sluga Bog se može u tebi proslaviti. Dok se držiš da možeš i bez Boga ne može se Bog u tebi proslaviti. Kada pustiš da Bog bude centar tvoga života i tvoje povijesti ne možeš biti ponižen ni poražen.  U drugom čitanju nas sv. Pavao poziva na prelazak na Božju stranu.

Na bojnom smo polju. U duhovnom ratu. Vraćaj se u pravi tabor. Prijeđi na pravu stranu. Stranu Isusa Krista…

To se događa obraćenjem o kome govori Ivan Krstitelj. Isus je jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta. Došao je skršiti zlo. Slomiti snagu grijeha. Poziv je to i nama na obraćenje. Povratak Bogu vraća nas i jedne drugima. Bog ne prolazi. Bog ostaje.

Gospodine, budi blagoslovljen za vrijeme u kojem nas pozivaš na obraćenje. Pomozi nam da možemo okrenuti leđa zlu, a lice Tebi koji nas ljubiš i imaš za nas planove i nacrte svoje ljubavi. (Fra Ljubomir Šimunović)