Fra Ljubomir Šimunović, 18. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 18. nedjelja kroz godinu, C

London, 4. kolovoza 2019.

Osamnaesta je nedjelja kroz godinu. Bog ima poruku za nas i za ljetnih vrućina. Božja riječ nam daruje osvježenje. U prvom čitanju nas Propovjednik hladi s upozorenjem da se u životnoj borbi previše ne opuštamo. Bez boga život lako može izgubiti smisao. Psalam nas poziva na molitvu Bogu da nas nauči naše dane brojiti kako bi stekli mudro srce. Nitko se ne rađa mudar. Mudrost nam je izmoliti. U drugom čitanju sv. Pavao nas poziva da se čuvamo grijeha koji nas vodi u idolopoklonstvo. Bog nam daje ispovijed kao privilegirano mjesto izlaska iz grijeha. Evanđelje nas podsjeća da nije život u materijalnim dobrima nego u Bogu. Pola Isusovih prispodobi govori o odnosu prema materijalnim dobrima.

Bog ima plan za svako područje našega života pa i za naš novac. Možeš služiti novcu, a možeš se služiti novcem…

Božja riječ nas osim štednje poziva na velikodušnost i darežljivost. Stari zavjet govori o desetini koji smo dužni Bogu vratiti natrag. Mudrost je u onome što smo podijelili i što smo kroz dobra djela uputili na nebo.

Gospodine, hvala Ti što nas pozivaš na zahvalnost. Očisti nam srce od nezahvalnosti. Pomozi nam da ne zaboravimo da sve ono što imamo jest tvoj dar. Naš život je tvoj dar. Naše zdravlje je tvoj dar. Naše vrijeme je tvoj dar. Naš posao i naš novac je tvoj dar. Daj nam spremnost osluškivanja tvoga plana s našim životom i s onim što imamo. Oslobodi nam srce od sebičnosti. Daruj nam velikodušnost kako bi bili spremni dijeliti, osobito s onima koji su u nevolji i trpljenju. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)