Fra Ljubomir Šimunović, 13. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 13. nedjelja kroz godinu, C

London, 30. lipnja 2019.

Trinaesta je nedjelja kroz godinu. Slavimo sv. misu za Domovinu. Božji je narod izišao iz ropstva. Vidio Božju ispruženu ruku. Nakon što je ožednio, brzo je zaboravio da je Bog onaj koji vodi. Počeo je mrmljati. Došao do gorke vode koja se nije mogla piti. Mojsije je na Božji poziv uzeo drvo i voda je ozdravila.

I mi od bolesti mrmljanja i gorčine lijek možemo pronaći na drvetu križa…

Domovini treba Božji blagoslov. Potrebni su oni koji će se moliti umjesto mrmljati. Svima nam je izići iz gorčine. Gorčina oduzima životu okus. Božja ruka je uvijek ispružena. Bogu se možemo i moramo vratiti. O tome i govore svetopisamska čitanja. Priznamo li da bolujemo i da nam je potrebna pomoć u  Bibliji možemo pronaći obilje lijekova za sebe. U prvom čitanju svjedočimo kako Ilija na Božji poticaj pronalazi svoga nasljednika. Moliti nam je za više mudrosti. Moliti nam je kako bi imali duha zahvalnosti. Izići nam je iz sebičnosti i prestati misliti kako s nama svijet počinje i završava. Moliti nam je za budućnost. Za one koji dolaze poslije nas. Mrmljanje je znak nevjere. Gorčina je znak nevjere. Bog je veći od naših rana,  ograničenja, iskustva i povijesti. Bog je milosrdan i velik. S pslamistom smo pozvani ispovjediti kako Bogu ruci drži našu sudbinu.  U drugom čitanju nas sv. Pavao podsjeća da ljubimo bližnje kao sebe same. Kako se ljubi pokazao je Isus na križu raširenim rukama, otvorenim srcem. U Evanđelju kaže Isus kako Sin čovječji nema gdje glavu nasloniti. Isus je na križu naslonio glavu. Ovozemaljske utjehe prolaze. Bog ostaje. Želiš li istinsku utjehu. Glavu možeš nasloniti na križ. Poljubiti svoj križ. Prihvatiti nam je i križ naše Domovine. Naša Domovina ima težak križ. Gotovo 14 stoljeća teške povijesti. Ima rana i traume. Nismo pozvani ostati u ljutnji, gorčini ili ne daj Bože mržnji, nego moliti za svoju Domovinu, kako bi Bog naše višestoljetne rane ozdravio, kako bi ušli u Božju pobjedu, gdje nam i jest mjesto.

Gospodine, molimo Te za Domovinu. Oslobodi nas od mrmljanja i gorčine. Ozdravi naše rane. Ozdravi rane našeg naroda. Odgovornima daj mudrosti i spremnost na služenje. Svima nama daruj svoj blagoslov, kako bi do kraja pobijedio u našem životu i u životu našeg naroda…

(Fra Ljubomir Šimunović)