Fra Ljubomir Šimunović, 32. ned. kroz. god. C

Fra Ljubomir Šimunović, 32. ned. kroz. god. C

Naš Bog je Bog živih…

London, 7. studenoga 2016.

Temeljena točka i zaglavni kamen svake nedjelje činjenica je da je Isus prije 2000 godina uskrsnuo. Samo jedan ima ključeva vrata smrti, a to je Isus Krist Uskrsnuli, jedini Gospodin. Lažne su sve naše sigurnosti.  Jedina sigurnost je Bog. Susret sa živim Bogom najvažnije je što možeš učiniti u svome životu. Bog ti se nudi. On te ne prisiljava. Samo se u slobodi možemo susresti s ljubavlju koja je Bog.

U prvom čitanju susrećemo hrabru majku, kojoj sam Bog u srce stavlja vjeru u uskrsnuće.  Njezina živa vjera otvara vrata vječnosti mučeničkoj djeci. Sv. Ivan Fišer i sv. Toma Mor mučenici su i primjer kako se zbog vječnosti može biti odlučan u poteškoćama.

U drugom čitanju sveti Pavao poziva na molitvu kako bi se oslobodili nezgodnih i zlih ljudi.  U životu je važno ne biti nezgodan i opak. Možeš zemljom proći čineći dobro ili biti nezgodan i opak.  Ako vidiš u svome srcu nešto nezgodno i opako, popravljaj to što prije. S time se ne ide na nebo. To te gura u provaliju. Ne kaže Sveto Pismo da se mi trebamo oslobađati zlih i nezgodnih ljudi, nego moliti da nas Bog oslobodi istih. David je bio Božji izabranik koji je svoje neprijatelje prepuštao Gospodinu. Posvjedočiti će kako ga je Bog oslobodio neprijatelja, kako je počinuo od njih. Tako smo i mi pozvani svoje neprijatelje prepustiti Gospodinu. Ukoliko smo Božji prijatelji on će se pobrinuti za naše neprijatelje.

U Evanđelju Isus kaže da je naš Bog, Bog živih, a ne mrtvih.  Prije 2 tisuće godina izmučeno tijelo mrtvoga Isusa bilo je položeno u grob. Izgledalo je kao kraj i pobjeda zla. Isus Krist je uskrsnuo. Zlo je pobijeđeno i uništeno. Nema vlast nad nama. Svatko tko je spreman otvoriti svoje srce i primiti navještaj Isusova Uskrsnuća može biti spašen. Primiti Duha Svetoga. Hodati zemljom, ali i sa zemlje stići u nebo…

(Fra Ljubomir Šimunović)