Fra Ljubomir Šimunović, 3. došašća, A

Fra Ljubomir Šimunović, 3. došašća, A

London, 15. prosinca 2019.

Treća nedjelja došašća nedjelja je radosti. Poziv je to na pročišćavanje osjećaja i misli kako bi se otvorili radosti koja dolazi odozgor. Zahvalnost i slavljenje Boga otvara srce za radost. Živi Bog daje duboki mir i radost koju nitko ne može oduzeti. Isus Krist je pretvorio svoj križ u lijek. Svojim uskrsnućem dao je prigodu svakome od nas da živimo u miru i da budemo radosni. Preduvjet je za to slušanje. Prvo čitanje nas je pozvalo na izlazak iz smrti u život. To se odnosi i na one koji se osjećaju da su poput pustinje ili zemlje sasušene, ili su im ruke sasušene a koljena klecaju. Bog poziva da mu dođemo bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo. Tvoja bolest ili žalost nije iznad Boga. Bol nije trajna. Jauk nije vječan. Isus Krist je uskrsnuo. Njegovo djelovanje u nama oslobađa i ozdravlja. U drugom čitanju nas je sv. Jakov pozvao na strpljenje, ali i na to da ne sudimo jedni druge. Onaj tko Bogu zahvaljuje ne bavi se drugima. Gdje ima ljubavi istina nije oružje. Ona je lijek. U Evanđelju nas Ivan Krstitelj poziva na obraćenje. Ako se Božić svodi samo na praznike, hranu i putovanja, gori smo od pogana.

Pozvani smo Bogu se vratiti. Otvoriti svoje srce kako bi se u njemu rodio Isus. Primiti nam je Isusa u spilju svoga srca. Napraviti jaslice, kako bi ga Marija položila u naš život.

Tada će biti blagoslovljena naša hrana i odjeća, putevi, rodbina i darovi…

Oče Sveti, Bože milosrđa, molimo Te za radost. Iščupaj iz našeg srca svaku žalost i popuni svaku prazninu. Oslobodi nas od suda. Daruj nam milosrđe. Pomozi nam u spilji našeg srca napraviti štalicu kako bi se Tvoj  Isus rodio u našem životu i našoj povijesti. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)