Fra Ljubomir Šimunović, 21. nedjelja kroz godinu, B

Fra Ljubomir Šimunović, 21. nedjelja kroz godinu, B

London, 26. kolovoza 2018.

Dvadeset i prva je nedjelja kroz godinu. Isus Krist je naše sunce. Naše svijetlo. Sunčanje i kupanje u Božjoj ljubavi vraća nam život. Sve što imao je Božji dar. Nedjelja je Božji dar. Bez ulaženja u Božju ljubav i Božje milosrđe teško je imati ljubavi i milosrđa za svoje bližnje. Bog te je iz ljubavi pozvao u postojanje. On zna i tvoje slabosti, ali ne skida ruku s tvoga postojanja. Uvijek iznova ti daje mogućnost novog početka. Daje ti milosrđe i oproštenje. Vjeruje u tebe. Kada shvatiš da je Božja ljubav kao more, možeš i kapljice davati svojim bližnjima. Nekada i jedna kap može promijeniti nečiji dan i nečiji život. U prvom čitanju iz Knjige o Jošui vidimo kako se narod Božji mora odrediti hoće li ili neće slijediti Gospodina. On sam svjedoči kako će on i njegov dom služiti Gospodinu. Dva su puta. Put života i put smrti. Možeš se klanjati svemu i svačemu ili živomu Bogu. Pozvani smo vratiti se i svako područje svoga života predati živomu Bogu. Božja riječ nas poziva da Bogu predamo svoj dom. Pogledaj u svoj život, svoju povijest i sjeti se da je Bog držao svoju ruku nad tobom. U drugom čitanju sv. Pavao poziva na podložnost u strahu Kristovu. Sv. Pavao napominje kako je muž glava. Pozvan je obući se u Božji autoritet kako bi bio svećenik u svojoj obitelji kako bi se molio, prenosio vjeru i služio u kraljevskom dostojanstvu. Isus je služio apostolima, iako je bio glava. Muž je pozvan ljubiti svoju ženu, kao što je Isus ljubio Crkvu. Obitelji su ranjene. Imaju poteškoća. Nema obitelji koja nije ranjena, u kojoj se ne trpi, kojoj nije potreban Božji blagoslov. Tamo gdje je Isus Krist između članova obitelji puno toga može biti drugačije i blagoslovljeno. U Evanđelju Isus pita apostole i nas, hoćemo li otići. Govor o križu dovoljan je mnogima za odlazak i bijeg. Iako ne želimo trpjeti, ne možemo pobjeći od trpljenja.

Trpljenje nas upućuje na Boga. Podsjeća nas da trebamo Boga. Isus je ušao u muku, trpljenje i poniženje, izloženost i smrt da bi nama osvijetlio put.

Više ne idemo mračnom stazom. Imamo osvijetljeni put. Put nije lagan, ali je osvijetljen. Moliti nam je za Petrovu vjeru kada je ispovjedio da je Isus Krist. On je uskrsno. Rasvijetlio patnju i trpljenje. Dao nam milost novog početka. (Fra Ljubomir Šimunović)