Fra Ljubomir Šimunović, 25. nedjelja kroz godinu, C

Fra Ljubomir Šimunović, 25. nedjelja kroz godinu, C

London, 22. rujna 2019.

Bog se brine o nama. Drži ruku nad našim životom. Oslobađa nas od vukova, nevolja i nesreća. U životu možeš gledati u nevolje ili u Gospodina. Biti na njegovu dlanu. Zlo je glasno, ali Bog ima zadnju riječ. Slaveći nedjeljnu sv. misu ulazimo u Božju pobjedu. Prvo nas je čitanje iz Proroka Amosa pozvalo na poštivanje dostojanstva drugih ljudi. Dostojanstvo nije milostinja. Ono dolazi od Boga. Naša trpljenja ne prolaze mimo Božjeg pogleda. U drugom čitanju nas sv. Pavao poziva da molimo za one koji su na vlasti, kako bi sprovodili miran i spokojan život. Poziv je to na obraćenje. Molitva uključuje čiste ruke bez srdžbe i raspre. Svađa i gorčina zaprljaju sve. Bog svoje blago ne stavlja u prljavu posudu. U Evanđelju vidimo kako je pohvaljen snalažljivi upravitelj. Božja riječ govori o svemu, pa i našem odnosu prema novcu. Poziva nas da ne služimo novcu, nego da se služimo novcem. Nemamo ništa, pa ni svoje novce. Oni su nam posuđeni. Svaki dan je Božji dar. Pozvani smo pogledati oko sebe. Božja riječ nas poziva na izlazak iz sebe.

Hvala Ti Gospodine što nas podsjećaš kako ništa nije naše. Ti si nam posudio, povjerio naš život, bližnje, obitelj, uspjeh, novac. Pomozi nam da ne zaboravimo da smo pozvani za života činiti dobro. Pomozi nam da budemo dobri upravitelji.

Molimo Te, Gospodine, za veliko srce u koje će se i drugi, osobito oni u nevolji moći skloniti. Daruj nam otvoreno, rašireno i velikodušno srce…

(Fra Ljubomir Šimunović)