Fra Ljubomir Šimunović, Sv. Obitelj, B

Fra Ljubomir Šimunović, Sv. Obitelj, B

U božićnom vremenu slavimo Sv. Obitelj. U godini smo sv. Josipa. Sv. Josip je Mariju zaštitio i onda kada do kraja nije razumio Božji plan. Sv. Josip je čuvar sv. Obitelji.

Svaka obitelj ima svoj križ i svoje rane.  Pred Svetu Obitelj donosimo svaku našu obitelj. Dolazimo pred štalicu i jaslice da nam Sveta Obitelj pomogne kako bi živjeli u ljubavi i miru…

U tome nam pomaže Božja riječ koja je uvijek nova. Ona je poput vode koja gasi žeđ i obnavlja život. Knjiga Postanka govori o tome kako je Abraham hodajući naučio vjerovati. Bog mu poručuje da se ne boji jer mu je on zaštita. I nama isto poručuje Bog. U danima smo straha i tjeskobe. Isus je uskrsnuo u nedjeljno jutro. Kršćanin ne mora živjeti u strahu. Strah je vražji rukopis. Onaj tko prihvati Isusa za svoga spasitelja i otkupitelja nema razloga za strah. Pozvani smo ohrabriti se u Gospodinu. Bog ne odustaje od svojih obećanja. Bog ne odustaje od mene i od tebe. Pandemija nije veća od Boga. Problemi i poteškoće u braku i obitelji nisu veće od Boga. Povjerovati nam je Božjoj riječi. Kada povjeruješ postaješ svjetlo. Tama se boji svjetla. Tamo gdje je svjetlo tama nestaje. Bog vodi brigu o našem vremenu. Svaki dan je dragocjen u Božjim očima. Ovo je moje i tvoje vrijeme. Bog nas je stavio u vrijeme kako bismo bili, kvasac, svjetlo i sol. Obasjaš li srce jedne osobe kao da si obasjao cijeli svijet. Psalmist nas podsjeća kako se Gospodin uvijek sjeća svoga saveza. Pozvani smo tražiti Božju snagu i njegovo lice. Onaj tko ima Božju snagu u sebi nikada nije nemoćan. Blago onome tko se oslanja na Boga živoga. Poslanica Hebrejima govori o Abrahamovoj poslušnosti. Poslušnost krši okove zla. Bog proviđa. Bog je providio svoga Sina Isusa koji je bio položen u jaslice a u punini vremena je naslonio glavu na križu. Ako je Bog providio svoga Sina providjeti će lijek za svaku našu poteškoću i bit će s nama u danima koji su pred nama. Evanđelje govori o Isusovu prikazanju u jeruzalemskom hramu i povratku Sv. Obitelji u Nazaret gdje je Isus rastao, jačao i napunjao se mudrosti i milost je Božja bila na njemu. Molimo se kako bi svako dijete raslo, jačalo i napunjalo se mudrošću i milošću.

Gospodine Isuse, Ti koji si živio u Svetoj Obitelji, pogledaj na naše obitelji, posebno u obitelji u poteškoćama. Ozdravi svaku ranu. Daruj nam svoj mir. Pokaži nam svoje milosrđe. Izlij svoj blagoslov na nas.  Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)