Fra Ljubomir Šimunović, Ponoćka, B

Fra Ljubomir Šimunović, Ponoćka, B

London, 24. prosinca 2020.  

Slavimo Ponoćku. Isus je uskrsnuo u noći i razorio noć smrti. Isus se rodio u noći u koju je unio svoje svjetlo. Isusovo svjetlo je rasvijetlilo povijest ljudskog roda. U ovoj noći Isus dolazi u moju i tvoju tamu. Trpljenje uvodi u tamu. Božić donosi svjetlo. Isus Krist donosi svjetlo onome tko mu se otvori i tko je spreman priznati da je u tami. Oko Isusa nije bilo gusto naseljeno. Našla se samo nekolicina onih koji su imali otvoreno srce. I prije dvije tisuće godina Isus se rodio u onima koji su imali otvoreno srce i donio im svoje svjetlo. U ovoj se svetoj noći možemo se otvoriti svjetlu. Bog traži one koji su otvorena srca. Božja riječ koja je puna svjetla dolazi nam u pomoć. Bog nas u prvom čitanju poziva da gledamo naprijed u Gospodina. Bogu ništa ne promiče. On sve zna. On je s nama. On je liječnik i lijek. On je onaj koji oslobađa i ozdravlja donoseći mir. Bez mira smo ranjivi, krhki, lomni. Psalmist nas poziva da pjevanjem slavimo Gospodina i dajemo mu slavu. Bog daje milost na milost. On nam je u punini vremena darovao svoga Sina. U drugom čitanju sv. Pavao kaže kako je milost Božja spasiteljica svih ljudi koja nas poziva da pobožno živimo u sadašnjem svijetu. Nemamo drugoga svijeta ni vremena. Bog nas je stavio u ovu godinu. Bog ima plan za nas i s nama. Ništa se ne događa mimo Božjeg plana. Bog iz svake situacije izvodi dobro ako smo mi otvoreni za dobro. Božja nas riječ poziva na povratak Bogu. Evanđelje govori o Josipu i Mariji koji iz Nazareta putuju u Betlehem. Put je bio naporan i zahtjevan. Marija je u Betlehemu na svijet donijela spasitelja svijeta. Božić nas poziva na poniznost,  jednostavnost i malenost. Bog je postao malen za mene i za tebe. Bog se spustio u patnju i trpljenje. Ušao je u ranjivost i izloženost kako bi bio blizu svakome od nas. Onda kada smo izloženi, ranjivi i trpimo potrebni smo ljudske i Božje blizine. Božić nas poziva na malenost i jednostavnost. Dijete nas razoružava. Dijete je ljekovito svojim postojanjem. Dijete traži brigu. Ono nas stavlja u pokret. Dijete je Božji dar. I ti i ja smo Božji dar. I mi smo Božja djeca. Pozvani smo otvoriti se miru kojega može samo Bog dati. Ako na koljenima svoga srca staneš pred Novorođenog Isusa možeš dobiti mir. Anđeo pastirima i nama kaže: Ne bojte se! Naslušali smo se zastrašivanja.   Gdje je strah nema Boga. Naš Bog nije Bog straha nego Bog ljubavi i mira. On nam dolazi u pomoć. Kaže svakome ponaosob: Ne boj se!

Božić nam donoai mir. Daruje nam ljubav. Poziva nas da i mi donosimo mir tamo gdje stignemo i budemo ljubav tamo gdje jesmo…

Pred Jaslicama vidimo što je ljubav. Ljubav je Bog koji kao malo dijete dolazi k nama. Ljubav je Marija koja ga rađa. Ljubav je Josip koji se brine o njima. I malo Božje svjetlo pomaže da ne zalutamo nego sigurno stignemo na odredište.

Gospodine Isuse, ti vidiš naše strahove i noć u kojoj jesmo, oslobodi nas od svakog straha i mraka. Ti budi naše svjetlo. Daruj nam zdravlje duše, duha i tijela. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)