Fra Ljubomir Šimunović, Krštenje Gospodinovo, B

Fra Ljubomir Šimunović, Krštenje Gospodinovo, B

London, 10. siječnja 2021.  

Krštenje je Gospodinovo. Na kraju smo Božićnog vremena. Većina nas kršteni smo kao mala djeca. Roditelji su nam tada posudili vjeru. Kao odrasli imamo milosnu prigodu odreći se zla i prihvatiti Isusa Krista za svoga osobnog spasitelja i otkupitelja. Vrag laže, krade i ubija. Svaki naš grijeh pomalo čini da vrag povjeruje kako mu pripadamo. U odraslosti smo pozvani jasno reći vragu da mu ne pripadamo. Pozvani smo jasno izreći da pripadamo Isusu Kristu. Učiniti to je od velike važnosti. U Knjizi proroka Izaije Bog poziva sve one koji su žedni da dođu na vodu i piju.

Duša je žedna Boga, Boga živoga. Vratiti nam se Bogu živomu. Onaj tko se Bogu vrati može s radošću crpsti vodu s izvora spasenja…

Radost je izvan naše kontrole. Ona dolazi od Boga. Psalmist govori o tome kako je Božjom pomoću izišao iz straha. Uz Božju pomoć moguće je izići iz straha. Strah može biti pod nogama kako bi hodali po njemu kao što je Petra po moru hodao ususret Isusu. Božja riječ donosi život u pustinju ljudskog postojanja. Sv. Ivan nas podsjeća da smo ljubljena Božja djeca koja su pozvana čuvati Božje zapovijedi. Božje zapovijedi su riječi života. Čuvati nam se grijeha. Grijeh razara. Božja smo ljubljena djeca. Bog nas voli uvijek. To što dišemo znak je Božje ljubavi za nas. Bog te ne ljubi zbog zdravlja, novca, statusa, ljepote… Bog Te ljubi jer te je stvorio. Pozvao te u postojanje. Na Tebe računa. U Evanđelju susrećemo Isusa koji se ponizno dolazi krstiti kod Ivana. Čule su se tada riječi: Ti si sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina. I mi smo pozvani čuti te riječi. Tada nikakav strah ni mrak neće imati vlast nad našim postojanjem. Tako ćemo u Božjem svjetlu sigurno putovati kroza svoje dane.

Bože, dobri Oče, pomozi nam da nikada ne zaboravimo da smo Tvoja ljubljena djeca. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)