Fra Ljubomir Šimunović, 32. nedjelja kroz godinu, A

Fra Ljubomir Šimunović, 32. nedjelja kroz godinu, A

London, 8. studenoga 2020.   

Trideset i druga je nedjelja kroz godinu. Dani u kojima jesmo podsjećaju nas na Onoga koji ima koronu – krunu na svojoj glavi – Isusa Krista našega spasitelja i otkupitelja. On je primio krunu poniženja kako bi bio s nama u danima u kojima jesmo. Nedjelja je milosna prigoda da iziđemo iz sjena smrti, straha i zabrinutosti. Brige izgledaju logično, ali ipak guraju u provaliju. Isus je uskrsnuo u nedjeljno jutro. On je kralj. On nam dolazi u pomoć. Ništa se ne događa a da Bog nema kontrolu nad time. Božja je uvijek zadnja.

Kršćanin je čovjek svjetla i nade. I najgušći mrak je nemoćan ako tvoja svjetiljka svijetli. Naša svjetilja je Isus Krist koji nam daje svjetlo svoje riječi…

Knjiga mudrosti govori o mudrosti koja je Božji dar. I u naše je dane važno biti mudar. Svatko misli da je mudar, ali prava mudrost ona je koja dolazi odozgor. I mi možemo biti mudri ako slijedimo Gospodina i tražimo mudrost od njega. Bahatost zatvara a poniznost otvara vrata mudrosti. Mudrost ima onaj tko svoj život polaže u Božji dlan. Zajedno s psalmistom gorljivo tražimo Boga svaki dan svoga postojanja. Onaj tko je primio i iskusio Božju ljubav zna da će Bog uvijek biti s njime. Ljudi ponekad pomognu a Bog je pomoćnik na kojega se uvijek možemo osloniti. U Prvoj Poslanici Solunjanima sv. Pavao nas podsjeća na zajedništvo koje imamo s našim milim i dragima koji su nas pretekli na putu u vječnost. Studeni je mjesec u kojem nas Crkva ohrabruje na molitvu za naše pokojne. U životu imamo samo problem smrti kojega je svojim Uskrsnuće riješio Isus Krist naš Gospodin. Dok se molimo za naše pokojne pozvani smo otvoriti se navještaju Isusova uskrsnuća. Isus vidi svačiju bol, patnju i trpljenje. Onaj tko u svome srcu nosi Isusa može se utješiti. U Evanđelju Isus govori o mudrim i ludim djevicama. Mudre su se potrudile pripremiti dovoljno ulja. I mi možemo biti ludi ili mudri. Ludi smo kada se nažalost nismo potrudili doći do žive vjere. Imati živu vjeru znači imati iskustvo Isusa kao svoga osobnoga spasitelja i otkupitelja. Onaj tko ima na zemlji Božje svjetlo može se nadati da će ga imati i u vječnosti. Svaki nam je dan odijevati se u novu odjeću žive vjere. Moliti nam je kako bi imali dovoljno ulja u svojim svjetiljkama. Gospodin je vjeran. On rado daje onima koji traže otvorena srca.

Gospodine Isuse, hvala Ti što nas i ove nedjelje izvodiš iz naših smrti, žalosti i sjena a uvodiš nas u svjetlo svoga Uskrsnuća. Budi s nama u sve naše dane. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)