Fra Ljubomir Šimunović, 2. po Božiću, B

Fra Ljubomir Šimunović, 2. po Božiću, B

London, 3. siječnja 2021.  

Druga je nedjelja po Božiću. Ušli smo u Novu godinu. Pozvani smo Bogu zahvaliti na proteklih 365 dana koji su ostali iza nas. Prošla godina je bila godina milosti Gospodnje.  Bilo je teških dana i teških mjeseci ali i puno ljubavi Božje u našem životu. Na tome smo pozvani Bogu zahvaliti.

Na početku Nove godine biramo hoćemo li ući očima vjere ili očima straha. Iza očiju straha stoji neprijatelj koji nas strahom drži u ropstvu. Iza očiju vjere stoji živi Bog…

Isus se rodio kao malo dijete koje širi ruke u jaslicama. On je raširio ruke na križu i dao život za nas. Svojim je uskrsnućem uništio smrt i oslobodio nas straha od smrti. Ove godine 2021. od Isusova rođenja možemo očima vjere hodati kroza svoje dane. Skinuti nam je naočale straha. Gledamo li očima vjere u ovu godinu vidjet ćemo da će Bog ići ispred nas. I sve će izići na dobro. Boge je vjeran. On nam daje svoju riječ. Knjiga Sirahova govori o mudrosti. Moliti nam je za mudrost i to ne za ljudsku nego Božju. Božja mudrost je čista. Ona dovodi do toga da i neprijatelji rade za nas a budemo blagoslovljeni prijateljima. Mudrost je to koju treba izmoliti. Psalmist nas poziva na slavljenje i hvaljenje Gospodina jer je on onaj od koga dolazi sigurnost i zaštita. Miljenicima svojima on u snu daje svoju milost. Bog daje jer nas ljubi i jer smo njegova ljubljena djeca. Bog uvijek ima svoj zagrljaj za nas. Nova godina je poziv na izlazak iz lažnih sigurnosti i povratak Bogu živomu. Tražiti nam je zaštitu od onoga koji nas može zaštititi. Sv. Pavao govori o Božjem blagoslovu koji nam je darovan u Isusu Kristu. I mi smo pozvani ove godine Boga blagoslivljati kako bi bili blagoslovljeni. Boga smo pozvani blagoslivljati u svim prilikama i neprilikama. Na zemlji smo na proputovanju. Domovina nam je na nebesima. Budimo mir i radost jedni drugima. Ljubimo jedni druge. Početak Evanđelja po Ivanu govori o svjetlu koje je došlo na svijet. Onima koji ga prime daje moć da postanu djeca Božja. Božje svjetlo nam se nudi na početku nove godine. Isus ulazi u svaku muku, svaki mrak sa svojim svjetlom.

Gospodine Isuse u ovoj novoj godini molimo Te za zaštitu. Pred Tebe stavljamo svoje planove. Molimo Te za zdravlje duše, duha i tijela. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)