Fra Ljubomir Šimunović, 2. došašća, B

Fra Ljubomir Šimunović, 2. došašća, B

London, 6. prosinca 2020.  

Druga je nedjelja došašća. Pred Bogom možemo skinuti masku. On sve zna o nama i ništa mu nije skriveno. Na Božjem dlanu i u Božjem srcu smo sigurni. Da bi bili dobri trebamo onoga koji je izvor dobrote, živoga Boga. Vrijeme došašća nam dolazi u pomoć. Došašće nam pomaže kako nam ne bio ukraden Božić. Došašće nam dolazi u pomoć kako nam ne bi bio Božić bez Boga. Smisao Božića nije sezona čestitanja nego to što se Isus rađa u našem srcu. Život nije stao. Bog je gospodar života. Ništa se ne događa izvan Božje kontrole.

Svako dijete je znak Božje vjernosti. Bog je onaj koji daje život.Smisao došašća jest u tome da se otvorimo za dolazak Djeteta Isusa u naš život…

Prije dvije tisuće godina nisu bili spremni za Isusa. Nalazimo se u trpljenju, ali u tom trpljenju nismo sami. S nama je Bog koji nam daje Došašće kako bismo pripravili svoje srce. Premda pomalo i nespremni i nespretni, nesavršeni, puni strahova i patnja ali otvoreni i raspoloženi da se u nama rodi Krist. U prvom čitanju prorok Izaija govori o Bogu koji tješi svoj narod izvodeći ga iz ropstva i oslobađajući od krivnje. Bog daje duplu mjeru. Darivanjem blagoslovljeni ne propadamo. Za svako poniženje, zgaženost i izloženost Bog daje duplu mjeru blagoslova. Nema brda kojega Bog ne može pomaknuti. Nema provalije ni rupe koju Bog ne može zatrpati. Bog se brine za nas. Bog nas ljubi. Psalmist nas poziva da poslušamo što nam to Gospodin govori. Gospodin obećava mir narodu svome, vjernima svojima. Bog rado daje lijek za svaku bol i svaku situaciju našega života. Sveti Petar u drugom čitanju kaže da smo Bog daje mir. Pozvani smo čuvati mir. Kada čuvamo mir čuvamo i Boga u sebi. Početak Evanđelja po Marku govori o Ivanu Krstitelju koji poziva na obraćenje. Obraćenje uključuje povratak Bogu. Grijeh stvara pukotine u koje ulazi zlo u naš život.

Gospodine Isuse, pomozi nam kao bismo Ti se obraćenjem vratili. Amen!

(Fra Ljubomir Šimunović)