Fra Ljubomir Šimunović, 1. došašća, B

Fra Ljubomir Šimunović, 1. došašća, B

London, 29. studenoga 2020.  

Prva je nedjelja došašća. Došašće je vrijeme čekanja i pripreme za proslavu Rođenja Isusova. Ove godine imamo još dublju potrebu da se Isus rodi u našem srcu i u našem životu. Došašće nam dolazi u pomoć s pozivom na buđenje. Poziv je to na povratak Bogu. Samo Bog može ući u ono što se događa u dubinama našega srca. Božja blizina donosi mudrost, radost i mir.

Očišćeni od gorčine, razdora i podjela, straha, manipuliranja, zastrašivanja – oslanjamo se na živoga Boga…

Knjiga proroka Izaije donosi pitanje Gospodinu zašto dopušta da se dogode teške i loše stvari. I mi nerijetko odgovore tražimo od onih koji nam ih ne mogu dati. Samo Bog može odgovoriti na naša najdublja pitanja. Bog nas poziva na povratak. Po priznaju grijeha, prorok kaže kako je Bog naš otac, on je lončar, a mi glina, djelo ruku njegovih. Naše nevolje ne dolaze od onoga što se događa oko nas nego od onoga što se događa u nama. Naše je srce buntovno. Pokušava živjeti kao da Boga nema. Bogu nam se vratiti. On je naš otac. Nismo izgubljeni dok smo u njegovoj ruci. Izgubljeni smo kada smo sebi samima prepušteni. Sa psalmistom molimo Boga da nas obnovi, razvedri svoje lice i spasi nas. Samo Bog obnavlja. On je stvoritelj koji iz ljubavi poziva na postojanje. Gledati nam je Božje lice i pustiti da nas obasja svjetlo Božjega lica kako bismo svijetlili u tami ovoga svijeta. I malo i blago svjetlo može osvijetliti put i učiniti da noć nema moć nad nama i našim životom. Sv. Pavao na nas zaziva milost i mir. Milost Božja može puno više nego naša dobra volja a mir sa sobom nosi i blagoslov, puninu, sklad i Božju blizinu. U izazovnim vremenima lako je zaboraviti na zahvalnost.  Bez zahvalnosti nema obnove, obraćenja ni povratka Bogu. Zahvalnost otvara oči kako bi mogli vidjeti da Bog drži ruku nad nama i proviđa sve ono što nam je potrebno i više od toga. Zahvalnošću se u Bogu bogatimo. Bog je vjeran. On nas u Evanđelju poziva da budemo vjerni njemu i jedni drugima. Isus poziva na budnost. Očekujemo ga za Božić ali i na kraju naše osobne i zajedničke povijesti kao našega osobnog spasitelja i otkupitelja. U budnosti nam je pronaći više vremena za molitvu.

Gospodine Isuse, pomozi nam da oslobođeni straha, zastrašivanja, manipuliranja, uznemiravanja, ne zaboravimo da si Ti naš Jedini Gospodin. Učini da budnošću budemo spremni na Tvoj povratak. Amen! (Fra Ljubomir Šimunović)